Klanten beoordelen ons met een 9.6!

info@sedumworld.com

Handleiding: zelf een sedumdak aanleggen

Een sedumdak aanleggen is makkelijker dan je denkt! Aan de hand van onze instructiefilmpjes en extra tips zal het niet langer dan een paar uur duren!

Je groendak installeren begint met de juiste
voorbereiding

Als je jouw groendak zelf gaat aanleggen, zijn er een aantal stappen die we je adviseren om te doen voordat je start. Tenslotte is een goede voorbereiding de helft van het werk.

Veiligheid

Zorg voor een stevige ladder, goede handschoenen, goed gereedschap en stevige schoenen.

Maak je dak goed schoon

Zorg dat je je dak goed schoonmaakt met een bezem en verwijder het vuil zoals
bladeren, modder, takken en ander soort vuil wat niet op het dak hoort.

Gebruik goed gereedschap

Zorg dat je gereedschap in de buurt ligt en dat je er makkelijk bij kunt. Let wel op met scherpe voorwerpen zoals (stanley) messen en zagen dat deze niet in de dakbedekking prikken of steken.

Doe het samen

Het werkt het prettigste als je een vriend/ buurman of partner vraagt om te helpen met de aanleg. Zo heb je iemand op het dak staan en iemand beneden die alles kan aangeven of al op maat kan snijden op de grond. Zo kun je efficiënt en veilig werken.

Installatie video’s

Stap 1. Wortelwerende folie (optioneel)

[Optioneel] Deze stap is optioneel omdat de drainage al 2-zijdig wortelwerend is. Heb je een zwak of oud dak? Dan raden wij het aan om toch een extra wortelwerende folie te gebruiken.

Vouw de wortelwerende folie uit op het dak. Het is belangrijk dat deze folie tot aan de dakranden wordt neergelegd zodat het hele dak goed beschermd en bedekt is. 

Je kunt de folie op verschillende manieren op maat snijden. Gebruik hiervoor een schaar of een stanleymes. Pas goed op dat je niet in het dakleer/ bitumen snijdt. Dit kan namelijk tot lekkage leiden. Wij adviseren om het folie op te tillen van het dak of om een plank onder de folie te leggen zodat je rustig kunt snijden zonder het dak potentieel te beschadigen.

Stap 2. Drainage mat

Een drainagemat zorgt ervoor dat het water af kan lopen en de wortels niet gaan rotten. Bovendien is deze mat wortelwerend.

[Optioneel] Rol de drainagemat dwars op de wortelwerende folie uit.

Zorg dat de stofachtige vlies naar boven wijst. Zorg ervoor dat het vlies de aangrenzende drainagematten overlapt. Doe dit door hem uit te vouwen. Je kunt de drainagemat met een stanleymes zelf op maat snijden. Bewaar eventuele reststukken die je afsnijdt, die kunnen later nog van pas komen om het dak dicht te leggen. 

Leg de drainage laag tot aan de dakranden.

Stap 3. Hemelwaterafvoer

Snijd een vierkant uit in de zojuist aangelegde (folie) en drainagemat rondom je hemelwaterafvoer. Druk een boldraadrooster in de hemelwaterafvoer zodat deze vrij blijft van bladeren en overig vuil. Pas hier weer goed op dat je niet in het dakleer snijdt. 

Het is optioneel mogelijk om een hoekprofiel op de drainagelaag te plaatsen. Dit hoekprofiel is bij de sedum mix standaard niet nodig bij de hemelwaterafvoer omdat er ook een laag grind gelegd aangelegd wordt welke ruimschoot afdoende is ter afscheiding tussen hemelwaterafvoer en sedum. 

Rondom andere doorvoeren in je dak zoals lichtkoepels, schoorsteen, etc. – kun je ook optioneel een extra hoekprofieltje zetten. Echter geldt ook hier weer dat grind dezelfde functie heeft als afscheiding tussen sedum en dakdoorvoer. Houdt altijd een randje grind van 10cm aan. 

Dakrandprofielen zijn dus optioneel en dienen vooral esthetisch.

Stap 4. Randprofielen met grind (optioneel)

[Optioneel] Wil je graag grind rondom je Sedumdak? Dan kun je dakrand profielen gebruiken gebruiken als afscheiding tussen het sedum en grind.

Dit is echter optioneel en bij ons Sedum systeem bijna nooit nodig. Het kan aangebracht worden omdat men het esthetisch mooi vindt of indien de dakrand minder dan 4 cm hoog is (het Sedum mag namelijk nooit over de dakrand komen). Dakrand profielen worden ook vaak gebruikt als afscheiding tussen twee daken als men bijvoorbeeld een gedeelde schuur hebben waarvan slechts één helft bedekt wordt met sedum.  

Zet de dakrandprofielen op de drainagemat en vul de ruimte tussen de dakrand en het profiel met grind op. De profielen zijn 60/40 mm. Het is van belang dat je de rand van 60 mm bij dit systeem op de drainage plaatst zodat de 40mm als rand omhoog blijft staan.

Stap 5. Substraatrol

De substraatrol dient als groeimedium voor de sedummat. Het zorgt ervoor dat het sedum zich kan wortelen en heeft een goede vasthoudendheid en wateropname. De rol is gemaakt van steenwolvezels en is 20mm of 40mm dik.

Gebruik altijd handschoenen en lange mouwen bij het leggen van de substraatrol, omdat steenwolvezels de huid kunnen irriteren en jeuken.

Rol de substraatrol dwars over de drainagemat. Maak de rol goed nat voordat je het sedum erop legt om de wortelgroei te stimuleren.

Als je een grindrand rondom het sedum wilt leggen, leg dan de substraatrol 10 cm van de dakrand af. Bewaar reststukken goed, want deze kunnen later van pas komen om het dak te bedekken.

Stap 6. Sedummatten

Rol de sedummatten dwars over de substraatrollen heen. Zorg dat de matten netjes uitgelijnd zijn. Ook nu is het belangrijk om reststukken niet weg te gooien maar te bewaren. Je kunt deze restjes goed gebruiken om eventuele wat kalere stukken op te vullen. Je kunt de sedummixmat het beste met een kartelmes, broodmes of scherp stanley mes afsnijden. Je kunt de matten ook op maat zagen indien je bijvoorbeeld een smallere strook nodig hebt. Rol in dat geval eerst de mat op en zaag hem door.

De rollen kunnen zwaar zijn door vocht wat nog in de matten zit, vooral als het de dagen ervoor geregend heeft. Til dus niet vanuit je rug maar vanuit je benen.

Stap 7. Water geven

Verzadig je groendak met water. Het is heel belangrijk om je groendak direct na de aanleg veel water te geven. Gebruik een tuinslang om goed te sproeien, of sluit de tuinslang aan op een (Gardena) sproeier die je regelmatig verplaatst. Het dak is verzadigd als het water begint weg te lopen via de hemelwaterafvoer. Begin met sproeien zo ver mogelijk bij de hemelwaterafvoer vandaan.

De matten hebben nog geen diepe wortels, dus let de eerste drie weken goed op het weer. Is het erg warm? Geef je matten dan opnieuw veel water. Herhaal dit de eerste drie weken, afhankelijk van het weer, één tot twee keer per week. Bekijk meer over de nazorg van je Sedumdak hier.

Deel je prachtige sedumdak op social media! Vergeet niet om ons te taggen 😉.

Stap 1. Beschermdoek

Vouw het beschermdoek uit op het dak. Het is belangrijk dat het beschermdoek tot aan de dakranden wordt neergelegd zodat het hele dak goed beschermd en bedekt is. 

Je kunt het beschermdoek op verschillende manieren op maat snijden. Gebruik hiervoor echter idealtier een schaar of een stanleymes. Pas goed op dat je niet in het dakleer/ bitumen snijdt. Dit kan namelijk tot lekkage leiden.

Wij adviseren om het beschermdoek op te tillen van het dak of om een plank onder het doek te leggen zodat je rustig kunt snijden zonder het dakleer te raken. 

Stap 2. Hemelwaterafvoer

Druk een boldraadrooster in de hemelwaterafvoer zodat deze vrij blijft van bladeren en overig vuil. 

Stap 3. Plaatsen Sedum Trays

Plaats de Sedum Trays op het dak waarbij je begint in een willekeurige hoek. De Trays zijn zo gemaakt dat ze altijd in elkaar geschoven kunnen worden. Afhankelijk van welke zijde je als eerste plaatst kan de volgende tray er altijd op een logische manier in geschoven worden. 

Vervolgens plaats je elke Tray in dezelfde richting zoals je begonnen bent. 

Stap 4. Sedum Tray in de andere Sedum Tray plaatsen

Plaats de resterende trays elke keer in de pasvorm zoals aangegeven in de vorige tray. De sedum trays kunnen maar op 1 manier in elkaar geplaatst worden. 

Stap 5. Plaats de Trays per rij verder op het dak

Ga verder met het plaatsen van de trays en maak rij voor rij af. Na het plaatsen van een paar rijen sedum trays begint het al aardig op een mooi Topgroen dak te lijken. 

Stap 6. Zagen van de Trays

Je kunt de Trays op maat zagen op plekken waar geen volledige tray meer past. Leg de Tray hierbij op een stevige en verhoogde ondergrond zoals pallets of een werkbank/ tafel. Je kunt met een handzaag eenvoudig door de Tray heen zagen. Meet van tevoren goed op waar je de Tray door wil zagen zodat het overgebleven deel goed past op de daarvoor bestemde plek. 

LET OP: Je kunt het beste alle Trays op dezelfde manier zagen waarbij ze allemaal op dezelfde kant doormidden worden gezaagd. Op deze manier kunnen alle afgezaagde trays namelijk weer op dezelfde manier in elkaar geschoven worden. 

Stap 7. Afgezaagde Sedum Tray naar binnen plaatsen

Plaats de afgezaagde Tray op de daarvoor bestemde plaats op het dak. Zorg dat je het afgezaagde deel naar binnen plaatst tegen de andere Tray aan.

Dit zorgt ervoor dat het substraat en de begroeiing in de Tray op zijn plek blijft en niet weg kan spoelen door regenwater. Daarnaast heb je op deze manier altijd een buitenrand in je groendak en blijft het een mooi geheel. 

Stap 7. Gezaagde Trays in juiste volgorde neerleggen

Plaats de afgezaagde Trays allemaal op dezelfde manier naar binnen toe zodat deze tegen een andere Tray aanliggen. Leg het groendak zo mooi dicht met de laatst benodigde Trays.

Nogmaals: Je kunt het beste alle Trays op dezelfde manier zagen waarbij ze allemaal op dezelfde kant doormidden worden gezaagd. Op deze manier kunnen alle afgezaagde trays namelijk weer op dezelfde manier alsnog in elkaar geschoven worden. 

Stap 9. Water geven

Verzadig je groendak met water. Het is heel belangrijk om je groendak direct na de aanleg veel water te geven. Gebruik een tuinslang om goed te sproeien, of sluit de tuinslang aan op een (Gardena) sproeier die je regelmatig verplaatst. Het dak is verzadigd als het water begint weg te lopen via de hemelwaterafvoer. Begin met sproeien zo ver mogelijk bij de hemelwaterafvoer vandaan.

De matten hebben nog geen diepe wortels, dus let de eerste drie weken goed op het weer. Is het erg warm? Geef je matten dan opnieuw veel water. Herhaal dit de eerste drie weken, afhankelijk van het weer, één tot twee keer per week. Bekijk meer over de nazorg van je Sedumdak hier.

Deel je prachtige sedumdak op social media! Vergeet niet om ons te taggen 😉.

Vragen over het maken van een Sedumdak

Hopelijk beantwoorden we hier al jouw vragen over het aanleggen van sedumdaken. Heb je toch nog vragen over jouw groendak? Neem dan gerust contact met ons op.

Nog vragen? Neem contact op!

Scroll naar boven