Klanten beoordelen ons met een 9.6!

info@sedumworld.com

Alle voordelen van een groendak

Nederland wordt steeds grijzer, de zomers warmer en de stormen extremer. Dit leidt tot overbelaste riolen en straten die onder water komen te staan. Door een groendak aan te leggen, kun je bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Geweldig, toch? Vooral omdat het ook je eigen portemonnee ten goede komt. Lees hier onder alle voordelen van een groendak!

1. Verlengde levensduur van je dak

Sedumworld-daken beschermen platte dakbedekking tegen zon, regen, wind en temperatuurwisselingen, wat de levensduur van je dak aanzienlijk verlengt. Waar traditionele dakbedekking gemiddeld 20-25 jaar meegaat, kan een Sedumworld-dak de levensduur tot wel 60 jaar verlengen.

2. Meer biodiversiteit

Sedums, kruiden en grassen in een Sedumworld-dak creëren een ideale leefomgeving voor vogels, vlinders en insecten, vooral in stedelijke gebieden die vaak een ‘concrete jungle’ zijn.

3. Lucht- en waterzuivering

Sedumworld-daken filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Daarnaast zuiveren ze regenwater, wat bijdraagt aan schonere lucht en water.

4. Koeler binnen in huis

Een groendak houdt je huis koeler. Terwijl een zwart dak tot 90 graden kan opwarmen, blijft een groendak slechts 5 graden warmer dan de omgevingstemperatuur, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.

5. Lagere omgevingstemperatuur

Groendaken absorberen zonlicht en verminderen de omgevingstemperatuur. In steden kan dit leiden tot een temperatuurdaling van wel 3°C.

6. Direct groen, weinig onderhoud

Onze vegetatiematten bieden direct een groen resultaat en zijn bij levering voor 95% bedekt, waardoor onkruid nauwelijks kans krijgt en onderhoud minimaal is. Benieuwd naar het onderhoud van een groendak? Zie hier.

7. Vermindert omgevingsgeluid

Sedumworld-daken fungeren als geluidsbarrières, die geluid absorberen en zorgen voor meer rust zowel binnen als buiten je pand.

8. Hoger rendement van zonnepanelen

Groendaken blijven koel door verdamping, wat de warmteafvoer van zonnepanelen verbetert en hun rendement met 9 tot 16 procent kan verhogen.

9. Verbetering van het leefklimaat

Groen om je heen heeft een positief effect op welzijn, biedt ontspanning en vermindert stress.

10. Bescherming tegen UV-schade

Sedumworld-daken beschermen dakbedekking tegen schadelijke UV-stralen.

11. Regenwaterabsorptie

Sedumworld-daken absorberen regenwater, bufferen het in planten, substraat en drainage, en vertragen de afvoer naar het riool. Dit helpt om het grondwaterpeil stabiel te houden en overstromingen te verminderen.

12. Brandwerende laag

De vochtige planten van een groendak vormen een natuurlijke brandwerende laag voor je huis of kantoor.

13. Erosiebescherming

Voorbegroeide vegetatiematten zorgen voor een stabiele bovenlaag die erosie door wind en storm voorkomt.

14. Meer sociale interactie, minder vandalisme

Groene omgevingen bevorderen sociale interactie en verminderen agressie, geweld en vandalisme, wat de sociale samenhang in buurten ten goede komt.

Nadelen van een groendak

Na al deze voordelen zul je vast denken, maar wat zijn dan de nadelen? Nou, een sedum dak heeft eigenlijk geen nadelen. Het enige nadeel is dat er kosten aan verbonden zitten. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven op groendaken zodat je zelf niet het gehele dak hoeft te betalen. Dat is mooi meegenomen natuurlijk. Op onze subsidie pagina kun je kijken of jouw gemeente subsidie verstrekt voor groene daken.

Onderhoud

Een mogelijk nadeel van groendaken is dat ze enige mate van onderhoud vereisen. Hoewel groendaken onderhoudsarm zijn, zijn ze niet onderhoudsvrij – zoals bij alle vormen van natuur. Het onderhoud van een groendak omvat de volgende werkzaamheden. Hier onder hebben we een lijst gemaakt was voor onderhoud er moet worden gepleegd. Bekijk onze onderhoud pagina, voor meer details.

  • Het groendak inspecteren
  • Verwijderen van onkruid en ongewenste ingroei
  • Inspectie en reiniging van de aanwezige hemelwaterafvoeren
  • Behandelen van eventuele kleine kale plekken met nieuwe sedum scheuten
  • Aanbrengen van nieuw grind, indien nodig
  • Bemesten van het groendak, dit is eenvoudig te bestellen via: www.sedummest.nl 
  • Eindcontrole

Transformeer jouw dak

Zelf een Sedumdak aanleggen

Wist je dat je heel eenvoudig zelf een Sedumdak kunt aanleggen? Met onze gedetailleerde instructievideo’s kan iedereen dit doen, en dat voor een lage prijs. Vraag vandaag nog een offerte aan en ontdek de mogelijkheden!

Scroll naar boven